Om projektet
Vad kan finnas i en krisbox år 2035 i Södertälje kommun?
I detta projekt utforskar vi hur vårt agerande idag och i nära framtid kan påverka vår förmåga att förse Sveriges befolkning med mat under krig och kris och hur samhället skulle kunna påverkas. Projektet är finansierat av Vinnova genom utlysningen ” Gestalta framtidens hållbara lösningar inom mobilitets- eller matsystemet”.
Tänk att året är 2035 och Sverige är i en kris. Tillgången på mat är begränsad och förväntan på myndigheternas hjälp är hög. För att säkerställa att hushåll får tillgång till näring har ett boxsystem, likt 2024 års ”Instabox” installerats på strategiska platser. En gång i veckan får man gå dit, identifiera sig och öppna sin låda. Men vad finns att äta? Hur mycket? Och vem får vad? I detta projekt utforskar vi hur matransoneringen skulle kunna se ut i framtiden och hur vi människor och samhället då skulle kunna påverkas. Vad händer tex om vi fokuserar på lokala aktörer och självförsörjning? På ökad storskalig produktion och export? På maten som konsumenterna helst vill äta eller den som bäst lämpar sig för kris? Och framför allt: hur agerar vi idag för att vi tryggar vår livsmedelsförsörjning innan kriget eller krisen kommer? I vårt framtidsscenario får vi ta konsekvenserna för de val vi nu gör gällande vår matproduktion, konsumtion, försörjningsförmåga och krisberedskap, men också det samhälle vi håller på att bygga upp. Fokus är på Sveriges kommuner och deras roll, med Södertälje kommun som case.
Projektet gestaltar ett framtaget framtidsscenario som utgår från befintliga system, nuvarande trender och svaga signaler. Scenariot gestaltas med en fysisk paketbox med speciellt framtagna matransoner i varje låda. Projektet ämnar väcka reaktioner, tankar och engagemang och stimulera till dialog och samverkan mellan nyckelaktörer och med medborgare för att öka Sveriges beredskap gällande livsmedel. Reaktioner på paketboxen och dess innehåll kommer spridas digitalt och projektet avslutas med en vernissage i januari 2025.
Projektledare är Marie Palmnäs från Chalmers Industriteknik i nära samarbete med experter inom spekulativ design från EGGS part of Sopra Steria samt experter inom livsmedelsproduktion och kommuners försörjningsbalans från Hushållningsällskapet i Jönköping. Projektet sker även i nära samverkan med Södertäljde kommun samt med Vinnovas innovationsplattform ”Mat till alla – nära och tillsammans”.
Vår referensgrupp
Projektet sker i samverkan med Vinnovas innovationsplattform ”Mat till alla – nära och tillsammans”, med ledning av Coompanion och Sara Thorsaeus samt med Civilförsvarsförbundet, representerat av Ammi Axelsson. Plattformen har missionen ”i framtiden är Sverige självförsörjande, har en hållbar produktion och klarar 30 dagar utan tillgång till importerade insatsvaror eller livsmedel” (läs mer). I vårt projekt gestaltar vi en framtid som ställer frågor kring vad vi behöver göra idag för att nå denna mission. Referensgruppen bidrar till projektet med sin expertis, bland annat genom medverkan på projektets workshops.